torstai 5. tammikuuta 2012

Unkarilaista possupaistia juhlaan ja papukeittoa dagikseen

Palaampa vielä uudenvuoden aattoon. Ennen Misun juhlia, syötiin ihanaa unkarilaista paistia, jota me syödään aina juhlissa, koska se on koko meidän klaanin lempiruoka. 

Possupaistin juju on sisälle työnnetty makkara. Unkarissa kolbászia, muuten voi kokeilla chorizoa.



1 kokomainen viljapossun file, noin 20 cm kapeata chorizoa, 1 valkosipulin kynsi, suolaa, pippuria ja meiramia (tai rosmariinia) ja puolikas sitruuna.

Putsaa file kalvoista, ja hiero pintaa vähän suolaa. Ota valkosipulinkynsi ja hiero se myös lihan pintaan. Työnnä viesti lihan sisään koko matkalta (ensin toiselta puolelta sitten toisela puolelta että leikkaus on X-malliin). Pese ja kuivaa chorizo (älä poista kuorta) ja työnnä se lihan sisään. On vähän työlästä, mutta kyllä se sinne menee.

Hiero lihan pintaan sitruunamehu, meiramia ja pippuria. Laita uunivuokaan, folio päälle ja 180 asteiseen uuniin. Anna olla 5 minuuttia ja ota folio pois. Anna kypsyä vielä noin tunnin ajan ilman foliota.

Kaikkein parasta paisti on kylmänä, ohueksi viipaloituna. Sen kanssa voi tarjota myös salsaa (ohje täällä).

Ja sitten mentiin juhliin....

Seuraavana päivänä olikin sitten fiilis, että huhhuh. Ja siiten auttaa unkarilainen papukeitto, jota Unkarissa syödään aina uudenvuodenpäivänä. Pavut kun tuovat onnea ja rahaa!


400 g liotettuja papuja, 1 laakerinlehti, 2 rkl öljyä, 2 valkosipulinkynttä, 1 rkl jauhoja, 1 tl makeaa paprikajauhetta, 2 rkl kylmää vettä, 1 porkkana, 1 sellerinvarsi, persiljaa.

Keitä kylmässä vedessä liotetut ja huudellut pavut laakerinlehden kera noin tunnin verran.

Kuumenna öljy kasarissa. Lisää pienityt valkosipulinkynnet. Fresaa hetki. Lisää jauhot, freesaa hetki, lisää paprikajauhe ja sama juttu. Lisää vesi ja pyöräytä tahnaksi. Lisää tahna papuihin. Lisää myös viipaloitu porkkana ja selleri. Lisää myös suola ja pippuriä vielä noin 15 minuuttia niin että kasvikset kypsyvät. Tarjoile persiljalla ja lisää keittoon loraus etikkaa ennen syöntiä. Parantaa dagiksen IHAN VARMASTI.
Hyvää myös muuten.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti